En begynderguide til drømmetydning og 8 almindelige drømme

af | Drømmetydning

Drømme kan være flygtige, og på et tidspunkt har vi alle tænkt på, hvad de betyder. Betyder de noget? Selv om der ikke er noget klart svar på disse spørgsmål, har vi konsulteret en drømmeekspert (ja, det findes) for at få en bedre forståelse af, hvad der foregår, når vi lukker øjnene hver nat, og hvordan vi skal fortolke det, når vi vågner om morgenen.

Der er ikke noget endegyldigt svar, men teorierne spænder fra “drømme betyder ikke noget” til “drømme er vigtigere end vores vågne tilværelse”, forklarer psykolog og drømmeekspert Rubin Naiman, Ph.D.

“Mange nutidige neurovidenskabsfolk mener, at hjernen under REM-søvnen er involveret i vedligeholdelsesopgaver, og at den ved et uheld ‘sparker støv op’, visuelt set. I den ende anses drømmen for at være fuldstændig meningsløs,” forklarer han. “Den anden ende er, at drømmen er mere væsentlig end vågen tilstand. Og det ser vi i ‘drømmekulturer’, som f.eks. de oprindelige folk i Australien, der mener, at drømme er en integreret del af vores åndelige eksistens.”

De fleste psykologiske teorier om drømme ligger et sted midt imellem. En af de mest almindeligt accepterede ideer er forestillingen om drømme som hukommelseskonsolidering, hvor drømmen er en afspejling af det vågne liv, “næsten som et funhouse-spejl”, siger Naiman. “Ud fra det perspektiv handler drømmetydning om at afkode drømmen. Den oplyser os og udvider vores bevidsthed psykologisk set” og tilbyder en “udvidelse af bevidstheden”.

Nøglen her, siger han, er ikke at forsøge at fortolke drømmen bogstaveligt gennem dens symboler og billeder, men snarere at føle ind i de følelser, den fremkalder, og spørge: “Hvad bringer dette op for mig følelsesmæssigt? “Vi skal lære drømmesproget; vi behøver ikke altid at oversætte det til det vågne sprog.”

Når det er sagt, er her en håndfuld almindelige drømme og nogle fortolkninger af, hvad de kan repræsentere.

8 almindelige typer drømme og hvad de kan betyde

almindelige drømme og deres betydning

Drømme om tænder, der falder ud

Der er masser af teorier om, hvad tænder, der falder ud, kan repræsentere i en drøm, men en idé sætter lighedstegn mellem tænder og selvtillid og selvværd. Mange ville føle sig flove, hvis deres tænder pludselig faldt ud, så det er muligt, at en person, der drømmer om dette, kan have med skam at gøre. Igen, som Naiman siger, handler det om, hvilke følelser drømmen fremkalder i dig.

Læs også: Drømme om tænder: Hvad betyder det når tænder falder ud i dine drømme?

Drømme om at falde

At falde er et af de mest almindelige drømmetemaer, som folk rapporterer. Det kan relatere til at føle en mangel på kontrol. Måske har du at gøre med en betydelig personlig kamp, og stressen bærer over i dine drømme. Spørg dig selv, hvordan det føltes at falde i drømmen, og overvej derefter eventuelle problemer i dit liv, når lignende følelser er til stede.

Drømme om at blive jaget

Når du overvejer at blive jaget i en drøm, kan den mest oplagte forklaring være, at du løber fra et problem. Noget, du er bange for, er dig på hælene, og du undgår det. På den måde opfordrer din underbevidsthed dig nærmest til at se det, du løber fra, i øjnene.

Drømme om graviditet

Drømme om graviditet er ikke nødvendigvis et tegn på, at du eller en du kender er gravid, men drømme om graviditet menes ofte at repræsentere forandring eller vækst. Er der noget i dit liv, der vokser og udvikler sig, måske et projekt eller et forhold? Graviditet handler om udvikling, så hold øje med det tema i dit vågne liv.

Drømme, der involverer slanger eller edderkopper

Slanger har lidt af et dårligt ry i nogle traditioner, men i andre kan slangedrømme repræsentere transformation og healing. Var slangen ved at smide sin hud i din drøm? Sidder den fast i en kasse eller en fælde? Fik slangen dig til at føle dig bange, eller var den ikke truende? Slanger kan optræde i drømme på mange måder, så igen kan det at komme i kontakt med de følelser, som slangen bragte frem i dig, give dig en bedre idé om, hvorfor du drømte om den, og hvad den kunne betyde.

Og afhængigt af detaljerne kan edderkoppedrømme repræsentere “en slags bedrag eller et net af løgne, der omgiver dig”, ifølge den professionelle drømmeanalytiker Lauri Loewenberg.

Forudsigende drømme

Og til sidst har vi forudsigende drømme. Har du nogensinde drømt om noget, og kort tid efter er din drøm “gået i opfyldelse”, i stort eller småt? Du ville ikke være den eneste! Selv om det er svært at forklare rationelt, hvis du ofte oplever varselsdrømme, bør du måske læne dig op ad det og overveje at udforske dine intuitive evner yderligere.

Drømme, der involverer nøgenhed

Hvis du er nøgen i en drøm og føler skam ved at vågne, kan det være et tegn på, at du føler dig udsat eller flov i en del af dit vågne liv. Hvis du derimod er super selvsikker i din nøgenhedsdrøm, kan det være et tegn på, at du er frisk på et gennembrud og føler dig fri og ubesværet.

Sexdrømme

At have en sexdrøm om nogen betyder ikke nødvendigvis, at du faktisk ønsker at have sex med den pågældende person. Oftest er det et tegn på, at den anden person har et eller andet personlighedstræk eller en værdi, som du er jaloux på eller ønsker at legemliggøre.

Sådan husker du dine drømme

Fra Naimans perspektiv har det moderne samfund at gøre med “en epidemi af drømmetab”. Alt fra stress til forarbejdede fødevarer til alkohol kan reducere den tid, vi bruger i REM-søvn og dermed den tid, vi bruger på at drømme. Så hvad kan man gøre, hvis man konsekvent kæmper for at huske sine drømme?

En ting at overveje er at lette på alkoholforbruget, især lige før sengetid. En anden mulighed er at dvæle ved din morgentræthed og målrettet forblive i den halvt vågne, halvt sovende tilstand i længere tid. “Grogginess er en udsøgt hybrid bevidsthedstilstand,” bemærker Naiman. “De fleste mennesker kaster sig ud i deres dag, når de vågner, og skubber straks det drømmende sind væk. For at huske drømme skal vi simpelthen blive hængende, uden hensigt […] Vi jager ikke drømmen, vi venter ligesom på den. Den vil komme.”

Og når drømmen kommer tilbage til dig, når du vågner, selv om det kun er en enkelt ting, du kan huske, så skriv den ned i en drømmedagbog eller lav en lydoptagelse af det, du husker. Dette vil hjælpe dig med at komme ind i en praksis med at “bygge bro mellem drømmen og det vågne liv”, som Naiman udtrykker det.

Om Engletal.dk

om forfatteren bag

Mit navn er Camilla Safira og dette er min blog om engletal og drømmetydning. Til daglig er jeg psykoterapeut og clairvoyant, og jeg bruger min viden om engletal og drømmetydning både professionelt og i privaten. Jeg håber at denne blog kan hjælpe dig med at få svar på nogle af dine store spørgsmål.

englekort
englekort banner

Læs også:

Drømmetydning: Betydning af blomster i dine drømme

Drømmetydning: Betydning af blomster i dine drømme

Blomster i drømme kan være mystiske og forvirrende. Hvad betyder det, når du ser blomster i dine drømme? Er det bare en tilfældig visualisering, eller er det et symbol med en dybere betydning? Der er ingen nem måde at besvare disse spørgsmål på, da fortolkningen af...